BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamu Banksy NFT kelt el majd 100 millió forintért

A pénzt végül visszakapta az átvert gyűjtő, bár a bankoknál olcsóbb tranzakciós díjakat ígérő kriptók esetében így is bukott 2 millió forint az utalásokon.

A bristoli művész hivatalos oldalán keresztül lebonyolított aukció keretén belül több mint 240 ezer fontért (97,2 millió forintért) kelt el egy nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált hamis Banksy-mű. A vevő abban a tudatban volt, hogy a graffitiművész első NFT-jét vásárolta meg, ám valójában átverés áldozata lett, igaz később visszakapta pénzét.

Fotó: Shutterstock

Az interneten Pranksyként ismert NFT-gyűjtő, aki a 30-as éveiben jár és személyazonosságát nem hozza nyilvánosságra, úgy véli, hogy Banksy honlapját meghekkelték, ő maga pedig egy gondosan kidolgozott átverés áldozata lett, ám a hekker később visszautalta számára a pénzt, bár az 5 ezer fontra rúgó tranzakciós díjat így is bukta. 

A gyűjtő, aki szerint az egész eset bizarr, azt gondolja, hogy a hekker ijedtségének köszönhetően kapta vissza pénzét. Banksy honlapján egy - mostanra törölt - NFT nevű új aloldal jelent meg, amely egy online aukciós oldalra vezető linket tartalmazott, a megvásárolható NFT pedig a Great Redistribution of the Climate Change Disaster (A klímaváltozás katasztrófájának nagy újraelosztása) címet viselte.

Az aukció gyorsan véget ért, miután a férfi jóval magasabb ajánlatot tett a többieknél és az összeg ether kriptopénzben a csalóhoz került.

Asztali számítógépen és mobiltelefonon is ellenőriztem az URL-t, mielőtt licitáltam. Csak azért mertem ajánlatot tenni, mert Banksy hivatalos oldaláról volt szó. Amikor az ajánlatomat elfogadták, rögtön arra gondoltam, hogy valószínűleg átverés az egész

– közölte a gyűjtő, aki azt gondolja, hogy a hekker értesítette őt és másokat is az árverésről. Banksy egyébként nem készített sosem NFT-t, melyek piaca 2021 februárjában és márciusában robbant fel, hatalmas forgalmakat gyakorolva. A legtöbb NFT az ethereum blokkláncon talál gazdára, melynek fizetőeszköze az ether és az aukciókat az úgynevezett okos szerződések teszik lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.