A német választások helyzetértékelése után a VG Podcast legfrissebb adásában egy újabb külpolitikai téma került terítékre: 

az afganisztáni válság és annak most még nehezen látható hosszú távú következményei.

Dr. Mártonffy Balázs szerint több szempontot érdemes figyelembe venni, ha értelmezni akarjuk a villámgyors tálib hatalomátvétel jelentőségét. „Az egyik legizgalmasabb aspektus, hogy az evakuáció egy régóta tartó folyamat, a globális hatalmi átrendeződés eddig talán legerősebb lenyomata-e?

Dr. Mártonffy Balázs
Fotó: VG

Ha így fogjuk fel, Amerika lezárt egy fejezetet Közép-Ázsiában, és talán az európai szövetségeivel is, hogy Kína felé fordulhasson 

– vélte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Amerika Kutatóintézetének vezetője.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok kivonulása hatalmi vákuumot hagy maga mögött, a régióban érdekelt hatalmak között új lapokat fognak osztani – emelte ki a szakértő, aki szerint jelenleg még nem lehet látni, a tálib kormányban – már amennyiben az új vezetést lehet nyugati mércével klasszikus kormányzatnak nevezni – a mérsékelt, vagy a radikális irányvonal szerzi-e meg a dominanciát.

Fotó: BULENT KILIC / Europress/AFP

Legalább ennyire fontos kérdés, hogy mi lesz a Nyugat szövetségi dinamikájával, ami Magyarországot is erősen érinti. Mint kiemelte, 

Amerika láthatóan a saját érdekeit nézi Biden elnök vezetése alatt,

 sőt, láthatóan már hosszabb ideje a realista nemzetközi kapcsolatok keretein belül mozog. „A kivonulás ebbe a képbe illik bele. Nem nagyon foglalkozott vele az Washington, hogy a részletekről érdemben tájékoztassa a szövetségeseit, igaz, itt meg kell jegyezni, hogy tavaly februárban is egyedül döntöttek, amikor Trump elnök aláírta a dohai egyezményt. A világpolitikai átrendeződés így komoly kérdőjeleket hagy az Egyesült Államok szövetségeseiben” – hangsúlyozta az NKE Amerika Kutatóintézetének vezetője.

Ne hagyja ki a VG Podcast legújabb adását, ha kíváncsi rá, 

milyen családi tragédiák erősíthették meg Joe Biden elhatározását a kivonulásról,

 hogy miért hunyt szemet a az intézményesített afgán korrupció felett, illetve hogy mit lehetne kezdeni Dr. Mártonffy Balázs szerint a közép-ázsiai ország nyersanyagkincsével és kiaknázatlan gazdasági lehetőségeivel.