Lövések érték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának, Szerhij Sefirnek az autóját szerdán. A golyózáporból legalább 17 lövés találta el a járművet, ám csak a sofőr sérült meg Anton Herascsenko, a kijevi belügyminisztérium egyik illetékese szerint. Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy az 58 éves férfit három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják.

Fotó: Handout / UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP

Ha fizikailag nem is sérült meg Sefir, David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk egyik képviselője szerint sokkos állapotban van, de él és egészséges. Arahamija azt feltételezi, hogy a támadók azt hitték, Sefir vezeti az autót, ezért a sofőrt célozták a lövések. 

A merényletre három lehetséges magyarázatot vázolt fel: bűnözői körök követték el, nem zárható ki az "orosz szál", vagy az ipari-pénzügyi csoportok bosszúja volt az ellenük folytatott küzdelem miatt.

A lövések Kijev térségében, Leszniki közelében történtek, melyek során egy erdős területről, automata fegyverből nyitottak tüzet egy kanyarban az út túloldaláról, a szembejövő forgalmon keresztül.

Az elkövetők ellen  rendőrség hajtóvadászatot indított, amit Arahamija szerint a környéken található térfigyelő kamerák is segítenek, így feltételezhető, hogy az esetről videó is készült. Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.

Volodimir Zelenszkij – aki jelenleg New Yorkban tartózkodik – videóüzenetben reagált a történésekre, és jelezte, hogy az ENSZ-közgyűlésén elhangzó beszéde után azonnal hazautazik.

Milyen erők lehetnek ezek? Belsők vagy külsők? De nem is tartom őket erőknek, mert így küldeni nekem "üdvözletet", hogy rálőnek az erdőből a barátom gépkocsijára, az gyöngeség. De a válasz erőteljes lesz

– fogadkozott az államfő, aki leszögezte, hogy a támadás semmilyen hatással nem lesz csapatának szilárdságára és nem fogja megváltoztatni a gazdaság kifehérítésére, a bűnözés és a befolyásos pénzügyi csoportok elleni harcra irányuló politikájára sem.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja 

az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak.

Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy megválasztották őt elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társszerzője volt Zelenszkij showműsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.

Ukrajna 2014 óta gyakorlatilag háborúban áll Oroszországgal, amely elcsatolta a Krím félszigetet 

és Kijev, valamint a nyugati országok szerint aktív támogatást nyújt az ország keleti részét elszakító, Moszkva-barát szakadároknak.