Az Ünnepi Könyvhét a papír és a nyomdafesték ünnepe

– emelte ki Szabó T. Anna a rendezvénysorozat megnyitóján elmondott beszédében. Arra kérte az olvasókat, hogy keressenek kincset, de ne hagyják eltéríteni magukat kedvenc könyveiktől, vitatkozzanak, de közben legyenek kíváncsiak. Felidézte, hogy George Orwell 1984 című regénye volt az egyik könyv, amelyik megváltoztatta az életét, amikor a romániai diktatúrából kiszabadulva először hozzáférhetett. A kötetben ábrázolt világot ugyanis Ceausescu Romániájából már jól ismerte: a cenzúrát, öncenzúrát, betiltást, szamizdatot, írógép-ellenőrzést, lehallgatást, a kongó könyvesboltokat, de legjobban a mindent átjáró hamisságot – jegyezte meg.

Fotó: Kallus György / VG

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke emlékeztetett: a pandémia miatt két év múlt el anélkül, hogy személyesen találkozhattak volna az olvasók, a kiadók és a szerzők, most azonban újra együtt vehetik birtokba a Vörösmarty teret, és azon túl a Vigadó téren át a Duna-korzóra is kinyúlnak a rendezvény "csápjai". Hozzátette, idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadot kapnak a Duna-korzónál.

Fotó: Kallus György / VG

Az Ünnepi Könyvhéten százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját, az alkotások egy része pedig a karantén alatt született, ami bizonyítja, hogy a pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv – mutatott rá az MKKE elnöke.

Fotó: Kallus György / VG

Gál Katalin emlékeztetett arra is, hogy ötvennél több írót, költőt, műfordítót vesztett el a magyar kultúra az utóbbi két évben, elhunyt mások mellett Karinthy Márton, Vekerdy Tamás, Konrád György, Bart István, Ungvári Tamás, Szőcs Géza, Csukás István, Révai Gábor, Kéri Piroska, Borbás Mária, Ráday Mihály, Kántor Péter, Fabó Kinga és Salamon Pál.