Norvégiában szombat délután 4 órakor feloldják csaknem az összes korlátozást, amely még érvényben van a koronavírus-járvány miatt – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Erna Solberg miniszterelnök. 

Eredetileg ezt már mintegy két héttel korábban megtették volna a skandináv országban, de szeptember első hetében olyan sok új fertőzöttet regisztráltak, hogy arra a járvány kitörése óta nem volt példa, és ezért elhalasztották az intézkedést. Azóta újra csökkent az újonnan megfertőződöttek száma. 

A lakosság beoltottsága a világátlaghoz képest magas (immár 84 százalék a teljesen beoltottak aránya), de elmarad a szomszédos országokéitól. 

Fotó: Heiko Junge / NTB Scanpix / AFP / Norway OUT

Szombattól egyebek között nem kell betartani a távolságtartási szabályt, és nincs felső korlátja a tömegrendezvények létszámának. Egyedül az a szabály marad, hogy ha valaki fertőzött, akkor karanténba kell vonulnia. Fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat is. 

Solberg ezúttal is arra bíztatta honfitársait, hogy oltassák be magukat, mert a járványnak még nincs vége. A kormány szeptember végéig el akarja érni a 90 százalékos beoltottságot - erősítette meg. Norvégiában eddig 185 330 fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19-betegségben vagy annak szövődményeiben 850-en haltak meg.