Közélet

Újra a kötelező oltásról beszélt az olasz kormány

Mario Draghi kijelentését vasárnap közigazgatási minisztere, Renato Brunetta erősítette meg, miközben a Matteo Salvini vezette Liga még a védettségi igazolványt is ellenzi.

Szeptember végén dönt a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről az olasz kormány Renato Brunetta közigazgatási miniszter vasárnapi nyilatkozata szerint – írja a Bloomberg.

Fotó: Tiziana FABI / AFP

A politikus szerint a 12 évesnél idősebbek számára lehet kötelező az oltás, amennyiben az átoltottság a korosztályon belül nem éri el a 80 és 90 százalék közötti szintet. Jelenleg ezen emberek 71,5 százaléka kapta meg az oltást az országban és a héten korábban az ország miniszterelnöke, Mario Draghi is felvetette már az oltás kötelezővé tételét.

Olaszország egyébként a leginkább átoltott országok közé tartozik, azonban az oltási kampány politikai és társadalmi korlátokba ütközött. A Matteo Salvini vezette Liga például ellenzi az országban bevezetett védettségi igazolást, mely nélkül nem lehetséges a beltéri étkezés, a múzeumok és mozik látogatása vagy éppen a repülővel és a távolsági vonatokkal történő utazás.

Olaszország 2017 júliusában emelte a védőoltások számát 4-ről 10-re, miután az országban kanyarójárvány tört ki az év elején.

Renato Brunetta Matteo Salvini vakcina koronavírus oltás Olaszország mario draghi
Kapcsolódó cikkek