A brit lovassport hírességeinek legpatinásabb közösségébe választották hétfőn II. Erzsébet királynőt, akinek évtizedek óta közismert szenvedélye a sportág.

Fotó: Victoria Jones / POOL / AFP

A 95 esztendős brit uralkodó a British Champions Series Hall of Fame tagja lett a brit lovassport kiemelkedő hírességeit — lovakat és lovasokat egyaránt — 1970-ig visszamenőleg nyilvántartó hivatalos szervezet bejelentése szerint. 

A méltatás szerint a brit uralkodó több mint 70 éve a brit lóversenyzés első számú támogatója, és az epsomi derbi kivételével a British Classics sorozat mindegyik nagy versenyén volt saját tenyésztésű és tulajdonú győztes lova.

Az uralkodó korántsem a brit királyi család egyetlen olyan tagja, aki kiemelkedő eredményeket ért el a lovassportokban.
Unokája, Zara Tindall — a királynő egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya — világbajnok díjugrató, aki a 2012-es londoni nyári olimpián csapatban ezüstérmet, a 2006-os németországi világbajnokságon egyéniben pedig aranyat nyert. 

Fotó: NurPhoto via AFP

II. Erzsébet királynő néhai férje, az életének századik évében idén áprilisban elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg háromszor is járt Magyarországon fogathajtó és egyéb lovasversenyek résztvevőjeként.