Munkacsoportot hoztak létre a jövőbeli világjárványok elleni összehangolt fellépésre a 19 legfejlettebb országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyi és egészségügyi miniszterei Rómában pénteken, az országcsoport hétvégi csúcstalálkozóját megelőző napon. A miniszterek hangsúlyozták, hogy

intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen.

A tanácskozásról beszámoló Reuters brit hírügynökség szerint lehetséges, hogy nem tudnak megegyezni az Egyesült Államok és Indonézia által javasolt külön finanszírozási módozatról, de a miniszterek közölték, hogy 

a munkacsoport különböző lehetőségeket fog feltárni pénzeszközök gyűjtéséhez a világjárványokra való felkészülés, azok megelőzése, illetve az azokra történő reagálás érdekében.

Mario Draghi olasz miniszterelnök üdvözli a G20-csúcstalálkozóra érkező Joe Biden amerikai elnököt Rómában, 2021. október 29-én.

Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A világ lakosságának 2021 végéig történő legalább 40 százalékos, illetve 2022 közepéig 70 százalékos átoltottságával kapcsolatos célkitűzés eléréséhez való hozzájárulás érdekében intézkedéseket hozunk a védőoltásoknak és alapvető egészségügyi felszereléseknek a fejlődő országokba történő szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulás felgyorsítása érdekében, és feloldjuk a szállításokra és a finanszírozásra vonatkozó korlátozásokat áll a pénzügy- és egészségügy-miniszterek közleményében.

A miniszterek azért hozták létre az új testületet, mert a Covid-19-világjárvány "jelentős hiányosságokra" mutatott rá a járványra való nemzetközi reagálás stabilitásában.

A miniszterek ígéretet tettek arra, hogy támogatnak minden együttműködő erőfeszítést, amely a biztonságos, elérhető áru, minőségi és hatásos védőoltásokhoz, kezelésekhez, diagnosztizáláshoz és személyi védőfelszerelésekhez való hozzájutásra irányul, elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az oltási célokkal kapcsolatban a miniszterek közölték, hogy a fejlődő országoknak szánt vakcinák, az alapvető egészségügyi felszerelések szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulások biztosítása érdekében munkálkodnak, és feloldják a szállításokat és a finanszírozást akadályozó korlátozásokat, de konkrét részletekre nem tértek ki.

A miniszterek szorgalmazták, hogy a szállítóláncok tanúsítsanak nagyobb rugalmasságot a technológiáknak a különböző térségek részére történő átadásával, illetve közös gyártással.

Az RNS-hírvivő technológia önkéntes átadása utalás arra, hogy jelenleg megrekedtek a tárgyalások az Egészségügyi Világszervezetnél az eredetileg a Dél-afrikai Köztársaság, illetve India által javasolt, és most az Egyesült Államok által támogatott elgondolásról a Covid-19 elleni védőoltások és kezelések szerzői jogainak ideiglenes feloldásáról.