A moszkvai metró összes állomásán üzembe helyezték pénteken az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert.

Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / AFP

Az utasoknak mostantól lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, valamint bankkártya- és okostelefon-használat nélkül, a FacePay digitális kamerákkal felszerelt kapuin át jussanak be az orosz főváros több mint 240 metróállomására. A szolgáltatás aktiválásához az utasnak a magáról mobiltelefonnal készített felvételt az erre kifejlesztett alkalmazáson át be kell küldenie a moszkvai metrónak. A viteldíjat belépéskor a FacePay levonja az utazó bankkártyájáról vagy közlekedési bérletkártyájáról, a Trojkáról. 

Makszim Likszutov moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak nyilatkozva a rendszerrel kapcsolatban egyebek között azt méltatta, hogy a Covid–19-járvány közepette kontaktusmentes belépést tesz lehetővé. Igyekezett megnyugtatni az utasok adatbiztonsága miatt aggódókat, hogy a rendszer megfelelően titkosított, és a beléptetőkapu kamerája egy „biometrikus kulcsot” olvas be, nem pedig az arcképet vagy más személyes adatot. 

Az alapkonfiguráció értelmében minden személyes adatot a bankok tárolnak, mi csak egy elektronikus kódot kapunk, mint a hitelkártyák esetében. Mi nem tárolunk személyes adatokat

– nyilatkozott a helyettes polgármester korábban a Bloombergnek. 

Likszutov szerint a FacePayt az elkövetkező három évben a metró utasainak akár a 15 százaléka is rendszeresen használhatja majd. „Moszkva az első város a világon, ahol a rendszer ilyen mértékben működik. A FacePay egyszerű használatának sehol a világon nincs párja” – nyilatkozott. 

A tervek szerint a rendszerhez a későbbiekben csatlakoztatni fogják az orosz főváros felszíni vasúti és egyéb tömegközlekedését is. 

A moszkvai hatóságok az arcfelismerő technológiát már eddig is széles körben alkalmazták. Az orosz főváros közel 200 ezer digitális térfigyelő kamerából álló hálózatát bűncselekmények gyanúsítottjainak azonosítására használják. 

Jogvédő aktivisták azonban attól tartanak, hogy a rendszert törvénysértő megfigyelések eszközeként is felhasználhatják. 

Andrej Kicsigin, a moszkvai metró vezetőjének biztonsági helyettese azt mondta, hogy 2020 augusztusa – a FacePay tesztelésének kezdete – és idén március között 900 olyan embert vettek őrizetbe, akit súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg. Az RBK gazdasági lap korábban azt írta, a kamerákat a biometrikus azonosításra szakosodott orosz VisionLabs cég forgalmazta. 

A Kommerszant című napilap egyébként a héten azt írta, a moszkvai önkormányzat úgy akarja átalakíttatni a közszolgáltatási Mos.ru weboldalt, hogy az oda feltöltött felhasználói fényképeket a bűnüldöző hatóságok automatikusan megkapják. A hírt a moszkvai polgármesteri hivatal cáfolta, de a Kreml szerint a biztonsági tisztviselőknek már most is törvényes hozzáférésük van az orosz közszolgáltatási portálokon tárolt magánadatokhoz.