Mindenszentek és halottak napja miatt csütörtöktől jövő keddig meghosszabbított nyitva tartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) szerdán.

A közlemény szerint a társaság az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban. A BTI a forgalom zavartalanságáért és a biztonságért a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, 

a kerületi rendőrségi egységek, a közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai pedig járőröznek a forgalmas napokon, a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban.

Fotó: Dániel Berán / Heves Megyei Hírlap

A társaság a koronavírus-járvány miatt a csoportos megemlékezéseket idén nem tartja meg, a Farkasréti temetőben viszont november 1-jére közös mécsesgyújtást szervez olvasható a közleményben. 

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti sírkertek 7.30-tól 17 óráig várják a kilátogatókat.

Így közlekedhetünk a hosszú hétvégén, vidéken és Budapesten

Mindenszentekkor ünnepi menetrend szerint közlekednek a MÁV, a Volán, és a BKK járatai is. Soroljuk a részleteket.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.