Miután az amerikai kivonulás után először tárgyalóasztalhoz ültek a katari Dohában a tálibok és az amerikaiak, sikerült megegyezésre jutniuk arról, hogy az Egyesült Államok humanitárius segélyt nyújt az országnak.

Az amerikaiak azt mondták, hogy a segítséget közvetlenül az afgán népnek kívánják eljuttatni. Washington azt is közölte, hogy noha őszinte és professzionális megbeszélésekre került sor, ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok a tálib kormány elismerésére készül. Ezzel kapcsolatban Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a tálibokat tetteik és nem szavaik alapján fogják megítélni.

A Talibán részéről Szuhejl Sahín, a szervezet politikai szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy külügyminiszterük biztosította az Egyesült Államokat, hogy elkötelezettek amellett, hogy Afganisztánból ne indulhassanak terrortámadások más országok ellen. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közös fellépésről viszont nem sikerült megállapodni.

A Daest önállóan is meg tudjuk fékezni

– közölte Sahín a szervezet arab rövidítését használva.

Az Iszlám Állam az amerikai kivonulás óta számos, afganisztáni terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett, amelyekben több tucatnyian vesztették életüket.