Mohammad Eszlámi, az iráni atomenergia szervezet igazgatója az iráni állami televíziónak adott interjúban a hétvégén azt mondta, hogy Irán már 120 kilogramm 20 százalékos dúsítottságú urániumot állított elő.

Fotó: Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mindez annak köszönhető, hogy a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös atomalku értelmében a többi aláíró félnek kellett volna biztosítania Iránnak a 20 százalékos dúsítottságú urániumot, az ország kutatási reaktorának működéséhez, ám ez nem történt meg. Mint elmondta, ha nem állították volna ezt elő, az gondot jelentett volna az ország számára.

Szeptemberben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 84,3 kilogrammra becsülte Irán legfeljebb 20 százalékra dúsított uránkészletét. Három hónappal korábban ez a mennyiség még 62,8 kilogramm volt. Az atombomba előállításához a tudósok szerint legalább 170 kilogrammra lenne szükség.

A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert nukleáris megállapodás gazdasági ösztönzőket ígér Iránnak a nukleáris programjának korlátozásáért cserébe. Célja megakadályozni, hogy Teherán atombombát fejlesszen ki. Irán kitart amellett, hogy programja békés célú.

Az Egyesült Államok 2018-ban, Donald Trump akkori elnök idején egyoldalúan kilépett a megállapodásból, de Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország megpróbálta megőrizni.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök közölte, hogy nyitott a paktumhoz való újbóli csatlakozásra. Az erről szóló tárgyalások legutóbbi bécsi fordulója azonban egyértelmű eredmény nélkül ért véget júniusban. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a perzsa ország időközben keményvonalas elnököt választott, ami tovább csökkenti a megállapodás esélyét.