A nemzetközi közösségnek együtt kellene működnie a tálibokkal az ország külügyminiszterének, Amir Hán Muttakinak a hétfői szavai szerint – írja a Reuters.

Fotó: KARIM JAAFAR

A külügyminiszter, aki egy dohai rendezvényen beszélt, ugyanakkor kerülte, hogy elkötelezze magát a nők oktatása mellett, miután a Talibán a múlt hónapban úgy határozott, hogy a hatodik osztályt követően csak fiúk járhatnak az iskolákba.

Muttaki szerint a Talibán Iszlám Emirátusa csupán alig pár hete van hatalmon, ezért nem várható, hogy olyan reformokat valósítson meg, melyre a jól finanszírozott és nemzetközileg támogatott elődjük 20 év alatt nem volt képes.

Az új kormányzatot a lányok oktatása terén elfoglalt álláspontja miatt folyamatos kritikák érik, tekintve, hogy a lányok iskolába járásának biztosítását a nyugati beavatkozás kevés kétségtelen előnyének tartják, amihez képest az iszlamisták középkort idéző hozzáállása mindenképp visszalépés. Az ENSZ általános titkára, Antonio Guterres szerint a tálibok megszegték korábbi ígéretüket, mely szerint garantálják a lányok és a nők jogait, továbbá hogy a gazdaság nem lesz működőképes a nők munkalehetőségének biztosítása nélkül.

Muttaki emellett felszólította az Egyesült Államokat, hogy bocsássa szabadon az afgán jegybank 9 milliárd dollárját, melyek az országon kívül találhatóak, ugyanakkor közölte, hogy a kormány anélkül is képes bevételekre szert tenni az adókon, vámokon és mezőgazdaságon keresztül.

A tálib külügyminiszter megerősítette, hogy a Talibán az ország egészét kontroll alatt tartja és képes az Iszlám Állam által támasztott fenyegetés kezelésére is, akik több halálos merénylet után is vállalták a felelősséget, legutóbb a múlt héten Kunduzban elkövetett síita mecset elleni bombatámadás után.

Ugyanakkor szerinte a nemzetközi nyomás az Iszlám állam morálját növeli, ezért inkább együttműködésre lenne szükség.