Több európai labdarúgó-szövetség kilátásba helyezte, hogy kilép a nemzetközi szövetségből (FIFA), amennyiben bevezetik a világbajnokság kétévenkénti megrendezését.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint több mint egy tucat nemzeti szövetség fontolgatja ezt a lehetőséget.

Gianni Infantino, a FIFA-elnöke Fotó: ENNIO LEANZA

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy mind a 211 tagországának szövetségi kapitányával konzultál a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről, amely Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve. Az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166-nak a támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki. Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség szintén jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is aggodalmának adott hangot.

Legutóbb a dán, a svéd, a norvég, a finn, az izlandi és Feröer szigeteki szövetség közös közleményben foglalt állást a kétévenkéti vébé bevezetése ellen.

Ahogy a dánok jelezték, legrosszabb esetben és utolsó lehetőségként nem zárják ki azt sem, hogy kilépnek a FIFA-ból, ha az nem áll el a tervektől.