Afgán tolmácsok, akik a holland katonai kontingensnek dolgoztak Afganisztán megszállása idején, bírósági idézést és a családtagjaikat fenyegető levelet kaptak a hatalmat augusztus végén erőszakkal átvevő táliboktól – jelentette pénteken a NOS holland közszolgálati tévé.
A NOS bemutatott két levelet, amelyekben a tálibok azt írták a címzettnek: tudomásuk szerint tolmácsként dolgozott külföldieknek, és ezért piszkos pénzt kapott tőlük. 

Bosszút állunk! Ha nem tudunk elkapni, akkor a hozzátartozóidat vesszük elő

– fenyegetőztek. Azzal vádolták őt, hogy felelős tálib harcosok haláláért.

Afgán tolmács magyarázza az amerikai foci szabályait a katonáknak, még 2011-ben, Fotó: Shutterstock

Mint a tévé megjegyezte, 

míg a családtagok a tálibok által ismert helyen laknak, a szóban forgó tolmácsok a hatalomátvétel óta rejtőzködnek az országban.

A NOS szerint minden jel arra utal, hogy a leveleket, amelyeken hivatalos pecsét van, valóban a tálibok küldték, de ennek megerősítését tőlük megszerezni szinte lehetetlen. A tévé állítása szerint tucatnyi tolmáccsal és olyan egyéb szakemberrel áll kapcsolatban, aki a holland erők számára dolgozott, és a tőlük szerzett információk szerint helyzetük egyre drámaibb.
A tálibok júniusban felszólították az afgán tolmácsokat, hogy tanúsítsanak megbánást, de egyébként Afganisztánban maradhatnak a nemzetközi erők kivonulása után, mert nem esik bántódásuk. Sőt, a hatalomátvétel után a tálibok általános büntetlenséget ígértek minden volt kormánytisztviselőnek és katonának. De minden fogadkozásuk ellenére

az ENSZ egyik bizalmas jelentés szerint körözik azokat, akik a külföldi erők számára dolgoztak

– jegyezte meg az AFP hírügynökség.