Soron kívüli ülést tartottak az angol labdarúgó első osztályban szereplő klubok vezetői, hogy a Newcastle United tulajdonosváltásáról döntsenek. A klubok már korábban közölték, hogy aggasztónak tartják az észak-angliai gárda felvásárlását. Mint ismert: a Newcastle-t egy, a szaúdi királyi család által vezetett konzorcium vásárolta meg több mint 300 millió fontért, amellyel egycsapásra a világ leggazdagabb klubjává váltak a Szarkák.

A Newcastle United új tulajdonosai: Jászír al-Rumajján (balról a második), illetve Amanda Staveley (jobbról a második) Fotó: PAUL ELLIS / AFP

A BBC értesülései szerint az angol élvonalbeli klubok most arról döntöttek, hogy a Premier League tiltsa meg a Newcastle számára, hogy új tulajdonosainak cégeivel szponzori szerződést köthessenek.

A szavazáson 18 klub képviselője voksolt igennel, érthetően a Newcastle United ellenezte a döntést, ugyanakkor az eddigi leggazdagabb csapat, a Manchester City sem támogatta azt, inkább tartózkodott, a döntés törvényességét kritizálva.

A tiltás egyelőre egy hónapra szól, de figyelembe véve a többi klub tulajdonosai és szponzorációi közötti összefonódást, nehezen lesz tartható hosszabb távon az ügy. Mindenesetre a klubok ezzel is jelezték, hogy nem nézik jó szemmel az új tulajdonosokat a ligában, mert szerintük olyan helyzetet teremtenek mérhetetlen vagyonukkal, amivel nem tudnak majd versenyezni, így minden nevesebb játékost elszipkázhatnak előlük.