Oroszország hajlandó konstruktív fegyverzetellenőrzési tárgyalásokba bocsátkozni az Egyesült Államokkal, és a legfejlettebb fegyverrendszereivel nem fenyeget más országokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen.

Fotó: Shutterstock

Putyin szerint az orosz-amerikai fegyverkezési verseny az átfogó hadászati rakétavédelem kiépítését megtiltó ABM-megállapodás Washington általi felmondásával kezdődött meg. Erre Oroszországnak csak az a választása maradt, hogy kiépít egy, az amerikaihoz hasonló rendszert, vagy pedig az azt meghaladó eszközöket fejleszt ki.

Emlékeztetett, hogy Oroszország már hadrendbe állította a hiperszonikus fegyvert, amely máshol még csak fejlesztés alatt áll. Az állította, hogy az új orosz interkontinentális rakéta több mint hússzor gyorsabb a hangsebességnél.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen rendszerek birtokában, a történelem folyamán a csúcstechnológiai fegyverrendszerek terén még a fő versenytársainkat – ebben az esetben az Egyesült Államokat – is először megelőzve, nem élünk vissza ezzel, és senkit sem fenyegetünk 

– hangsúlyozta az orosz államfő.

Putyin szerint azonban miután Genfben találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, a két ország között sikerült előrelépést elérni ezen a téren és hozzátette, hogy Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár jelenleg is Moszkvában tárgyal, egyebek között a legfelső szintű további kétoldalú kapcsolattartásról.

Az orosz elnök szerint sikerült munkakapcsolatot kialakítania amerikai kollégájával és teljesen konstruktív viszonyban áll a jelenlegi amerikai kormányzattal.

Nuland szerdán Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával és Dmitrij Kozakkal, a Kreml kabinetfőnök-helyettesével tárgyalt, aki az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket is felügyeli. A külügyi államtitkár az Usakovval folytatott tárgyalásait a Twitteren őszintének és produktívnak nevezte és megerősítette, hogy az Egyesült Államok stabil és kiszámítható viszonyra törekszik Oroszországgal.

Kozak újságírókkal közölte, hogy megállapodás született a délkelet-ukrajnai rendezésről zajló konzultációk folytatásáról.

A tárgyalások folyamán megerősítést nyert a Genfben hangoztatott amerikai álláspont, miszerint az autonómia jövőbeli paramétereiről, vagyis a Donyec-medence Ukrajnán belüli különleges státusáról szóló megállapodás nélkül nem várható jelentős előrelépés a konfliktus megoldása terén. Tekintettel arra, hogy a nézetek közeledtek ehhez az elvi állásponthoz, megállapodtunk a kölcsönös konzultációk folytatásában 

– mondta a tisztségviselő. Kozak úgy értékelte a találkozót, hogy Nulnddal részletes és konstruktív párbeszédet tudott folytatni a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről.

Megerősítést nyert, hogy a minszki megállapodások továbbra is a rendezés egyetlen lehetséges alapját képezik

– mondta. Az amerikai részről kezdeményezett tárgyalások érdekében Nulandot levették az orosz beutazási feketelistáról, Moszkva szerint orosz diplomaták elleni szankciók visszavonásáért cserébe.