Rio de Janeiro államban csütörtöktől nem lesz kötelező a maszk viselése a szabadban – jelentette be szerdán Claudio Castro kormányzó, az intézkedést a koronavírus elleni védőoltások beadásának egyre gyorsuló menete tette lehetővé.

Enyhíteni fogjuk a maszknak a szabadban történő viselésére előírt kötelezettséget, és ez ok az ünneplésre. Több mint másfél évvel a világjárvány miatti szükségállapot kihirdetése után ez egy nagy győzelem mindenki számára

 – közölte a kormányzó a Twitter közösségi oldalon.

A maszkok csak olyan zárt helyeken lesznek kötelezők, ahol közönség van jelen. Köszönhető ez a védőoltások beadása gyorsuló menetének és az átfertőzöttség alacsony mértékének. Rio de Janeiróban a szórakozóhelyek és koncerttermek újra megnyithatnak, 50 százalékos kapacitással.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Brazíliában november harmadikától oldják fel a kültéri maszk használatára kötelező rendelkezést.

São Paulo, az ország legnagyobb városának hatóságai ugyanezt fontolgatják, de még nem határozták meg a rendelkezés feloldásának időpontját.

Rio de Janeiro államban több mint 68 ezer ember halt meg a koronavírus okozta fertőzésben, a halálozási arány százezer főre vetítve 394, ami jóval meghaladja az országos átlagot (288/100 000).

Az új halálesetek napi száma azonban az elmúlt hetekben jelentősen csökkent, köszönhetően az oltási kampány gyorsuló menetének, mivel Rio de Janeiróban az emberek több mint 65 százalékát már teljesen beoltották.