Valószínűsíti a norvég belbiztonsági hivatal (PST), hogy az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi vérengzés terrortámadás volt.

Fotó: HÂkon Mosvold Larsen / AFP

A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerda este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes ismert volt a PST előtt korábban is

– írták csütörtöki közleményükben, ugyanakkor nem emelték meg a jelenleg mérsékelt szinten álló terrorfenyegetettségi szintet az országban.

A Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi, akit a merénylettel gyanúsítanak, őrizetben van, és bár vallomást nem tett, de együttműködő, és elismerte, hogy köze van a támadáshoz. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban. A tettes íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban.