Vatikánváros területén október elsejétől kötelezőnek számít a védettség igazolása a pápai állam összes dolgozója számára, legyen szó a szentszéki hivatalok egyházi munkatársairól, a Vatikáni Múzeum teremőreiről vagy a svájci gárdistákról.

Fotó: Shutterstock

A Szentszék szóvivője elmondta, hogy a 135 fős svájci gárda három tagja bejelentette, továbbra sem kívánnak oltakozni, és önként távoztak a testőrségtől.

További három gárdista van, aki január óta egy oltást sem vett fel, őket ideiglenesen felfüggesztették a szolgálatból, amíg legalább egy adag vakcinát nem kapnak. Az oltást megtagadókat fizetés nélküli szabadságra helyezik a védettségi igazolás megszerzéséig.

Urst Breitenmoser hangoztatta, hogy a svájci gárda egyébként is tagjai átoltottságát szorgalmazta a világ számos más katonai alakulatához hasonlóan. Az 1506-ban alapított testőrség szóvivője hangoztatta, hogy minden svájci gárdistát oltakozásra szólítottak fel saját és társaik egészségének védelmében.

A közel ötezer dolgozót foglalkoztató vatikáni intézményekben január közepén kezdődött a vakcinázás Pfizer-oltóanyagból. Ferenc pápa is az elsők között vette fel az oltást.

A Vatikán területéhez tartozó Szent Péter térre a turisták védettségi igazolás nélkül is beléphetnek, ugyanúgy a Szent Péter-bazilikába is, ahol kötelező a szájmaszk viselése. A Vatikáni Múzeumban viszont kötelezőnek számít az oltási igazolás felmutatása.