Idén ünnepli a Lamborghini a korszakalkotó szuperautó, a Marcello Gandini által tervezett Countach születésének 50. évfordulóját. A márka a jubileumra rukkolt elő az új, immáron LPI 800-4 utónevű Countachsal: Mitja Borkert vezető formatervezőre hárult a feladat, hogy megálmodja az újdonság vonalait, annyi megkötéssel, hogy az Aventador alapján kellett megvalósítani az autót. 

Fotó: AM

Az újdonságban nagyon él a múlt, az elöl 20, hátul 21 colos felnik megjelenését a 80-as években használt „telefonfelnik” inspirálták, a prototípus Bianco Siderale nevű fényezését és a fekete-piros bőr belsejét pedig Ferruccio Lamborghini személyes Countacha ihlette. A modell 6,5 literes V12-es szívómotort kap villamos rásegítéssel, amelynek érdekessége, hogy az indítómotor/generátor szuperkondenzátort és nem akkumulátort használ energiaforrásként. 

Fotó: AM

A 814 lóerő rendszerteljesítményű, összkerékhajtású gép 2,8 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer per órás tempóra, a végsebesség 355 kilométer per óra. Egyetlen Countach sem marad majd a Lamborghini nyakán, a 112 darabos széria (LP 112 volt a gyári kódja az ősmodellnek) összes példányát értékesítették.