A Favipiravir gyógyszer szedésével megakadályozható a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosbodása – írta a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, és a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést. Magyarország Favipiravir-készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását – emelték ki.

A közlemény szerint Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból. 

A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az enyhe vagy középsúlyos tüneteket tapasztaló betegek kezelésére, és ingyenesen kiváltható a patikákban.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. Várandósság ideje alatt a készítmény a magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható – írták.

Fotó: Shutterstock

Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője a Magyar Tudományos Akadémiának elmondta, hogy a Favipiravirt több mint harminc országban alkalmazzák Covid–19-fertőzöttek kezelésére, az elmúlt egy évben már több millió ember használta, és a betegek minimális mellékhatást tapasztaltak – írja a webbeteg.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai a patikákba kerülő Favipiravir csomagolásába külön tájékoztatót készítettek a betegeknek, de tájékoztatás készült a gyógyszerészek és az orvosok számára is

— mondta Keserű.

Az akadémikus azt is elmondta, hogy a Favipiravirt még 2014-ben Japánban engedélyezték először az influenza A és B vírusa okozta fertőzés kezelésére, és az elvégzett vizsgálatok alapján a gyógyszer  jelentősen javította a klinikai tüneteket, csökkentette a lázat, és a kórházban töltött napok száma is kevesebb volt a Favipiravirt kapott betegek esetében.