A rák kezelésében is kulcsfontosságú az mRNS technológia, amelynek felfedezéséért és kifejlesztéséért Karikó Katalin és három kutatótársa kapta meg a William B. Coley-díjat az amerikai Rákkutató Intézettől 

– juttatta el az SZTE közleményében.

Fotó: Cseke Csilla

A díjat november 10-én virtuális ünnepség keretében adják át. A „Future Look: Hogyan gyorsítják fel a Covid-19 vakcinák az új rákellenes kezeléseket?” elnevezésű eseményen a négy kutatóval „történelmi jelentőségű” interjú készül.

Valószínűleg sokakat meglep, hogy az az mRNS-technológia, amely a jelenlegi Covid-19 járvány idején életeket változtatott meg, évekkel ezelőtt a rák elleni küzdelemre irányuló kutatásból származik

– indokolta a szervezet díjátadó döntését Jill O'Donnell-Tormey, a rákkutató intézet vezérigazgatója és tudományos igazgatója. 

És ami ugyanilyen fontos a betegek milliói számára, az mRNS nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében a jövőben

– olvasható a közleményükben. Az intézet a rákellenes immunterápia és vakcinafejlesztés felgyorsulására számít.

A díjat 1975-ben alapították Dr. William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts alapította a Rákkutató Intézetet. Amerikában a Lasker-díj és a Nobel-díj előfutárának tekintik a Coley-díjat. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.