Egy tálib szóvivő szerint bombatámadás érte az egyik mecsetet a pénteki ima során az ország keleti részében található Nangarhar tartományban, ami legalább 15 embert megsebesített – írja az AP hírügynökség.

A közösségi médiában látható fotókon három halott is látható, ám a tálibok az erről szóló híreket nem erősítették meg. Ez már a harmadik nagy mecset elleni támadás az elmúlt 5 hét során, és az előző két támadás során is a pénteki imát vették célba az Iszlám Állam fegyveresei, ám szemben a korábbi, síita muszlimok elleni támadásokkal, a mostani szunnitákat vett célba.

A pénteki támadás az Iszlám Állam és a Talibán között kialakult frontvonalon található tartományban történt. A lázadók majdnem minden nap támadásokat intéznek az ország új urai ellen Nangarhar tartományban az utóbbi időben.

Fotó: Mustafa Melih Ahishali / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Három hónappal ezelőtti hatalomra jutásuk óta a tálibok folyamatosan küzdenek az Iszlám Állam felkelői ellen, noha a két csoport közötti különbségek leginkább abban merülnek ki, hogy a tálibok az afganisztáni hatalom megszerzésére fókuszálnak inkább, míg a másik csoport célja a globális dzsihád.

Szerdán a tálibok arról beszéltek a sajtónak, hogy közel 600 lázadót tartóztattak le, köztük kulcsszereplőket is, továbbá 33 fegyverest a tálib biztonsági erők tűzharcban meg is öltek.