Egy Antigua szigetén élő nő  két jegyet nyert a Virgin Galactic űripari vállalkozás első fizető turistákat szállító űrrepülésére, amelyet jövő év végére tervez Richard Branson cége. 

A 44 éves életmód-tanácsadó azt tervezi, hogy 17 éves lányával repül a világűrbe, aki Nagy-Britanniában tanul természettudományokat és az amerikai űrkutatási hivatalnál akar majd dolgozni.  

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Keisha Schahaff úgy nyerte meg az egymillió dollár értékű jegyeket, hogy csatlakozott a Virgin Galactic adománygyűjtő kezdeményezéséhez, amellyel a Space for Humanity nem kormányzati szervezetet támogatják. A Virgin Galactic 1,7 millió dollárt gyűjtött ily módon.

Azt nem tudni, hogy a nyertes mekkora összeget adományozott, 10 dollár volt a minimum, amelyet fel lehetett ajánlani. Richard Branson a nő antiguai otthonát felkeresve személyesen közölte a hírt a nyertessel. 

A Virgin Galactic közleménye szerint 165 ezren válaszoltak nyolc hét alatt a felhívásukra, közülük került ki a nyertes. A cég vezetői hosszabb távon nemcsak az amerikai Új-Mexikó államból, hanem a világ több más helyéről terveznek űrrepüléseket, bázisonként évi 400-at. 

A cégalapító Richard Branson július 11-én járt az űrben saját űrhajóján. Az Új-Mexikóból induló űrhajó elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrjűrmű siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott. 

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy Branson 10,5 millió Virgin Galactic-részvényt, a társaság mintegy 4 százalékát dobta piacra,

 közel 300 millió dollárért, hogy egyéb, a járvány által megtépázott üzleti vállalkozásait a felszínen tudja tartani.