Nemzetközi gazdaság

Richard Branson 300 millió dolláros részesedést adott el űrcégéből

A milliárdos utazási és szabadidővel kapcsolatos vállalkozásainak kell a pénz, de új és meglévő cégeit is fejlesztheti belőle.

A milliárdos 10,5 millió Virgin Galactic részvényt, a társaság mintegy 4 százalékát dobta piacra, közel 300 millió dollárért, hogy egyéb, a járvány által megtépázott üzleti vállalkozásait a felszínen tudja tartani – írja a Bloomberg.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Az excentrikus milliárdos így is a cég legnagyobb részvényese marad, 18 százalékos részesedésével. A vételárat Branson utazási és szabadidős cégei kisegítésére, illetve új és meglévő üzletek fejlesztésére használja az üzletember, mondta a Virgin Galactic egy képviselője.

Noha Branson már többször folyamodott űrutazási cége papírjainak eladásához, hogy egyéb vállalkozásai számára mentőövet dobjon, ez az első alkalom azóta, hogy ő maga is meglátogatta az űr határát, hogy elad a cég részvényeiből. Áprilisban mintegy 150 millió dollár értékben szabadult meg a cég papírjaitól és 2020 első felében 300 millió dollárt hajtott fel, hogy a járvány miatt bajba jutott cégeit kihúzza a bajból.

A Virgin Atlantic Airways, melynek többségi tulajdonosa Branson csoportja pedig tőzsdére lépést fontolgat, miután tavaly 1,2 milliárd fontos mentőcsomagot kapott, melyből 200 millió fontot a milliárdos állt.

A Virgin Galactic jövőre kezdheti meg a turisták szállítását az űrbe, egy jegy ára pedig 450 ezer dollárról fog indulni.

űrturizmus Virgin Galactic Richard Branson
Kapcsolódó cikkek