A fogyasztóvédelem első alkalommal ellenőrizte a kereskedelmi forgalomban kapható robotporszívók és -fűnyírók termékbiztonsági megfelelőségét. 

Az ellenőrzés alá vont kilenc készülék mindegyike megfelelt a követelményeknek, hatósági intézkedésre nem volt szükség.

Az iparban már széles körben elterjedt önvezérlő eszközök a háztartásokban jelenleg leginkább a talajszinten szorgoskodnak. A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatösszesítése szerint 

tavaly világszerte 18,5 millió otthoni használatra szánt robot kelt el.

Fotó: Shutterstock

Az értékesített eszközök túlnyomó hányadát a több mint 17 millió porszívó vagy egyéb padlótisztító gép adta. A szakmai szervezet a robotfűnyírók forgalmában a következő időszakra két számjegyű éves növekedést prognosztizál.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma öt robotporszívót és négy -fűnyírót vizsgált meg. Az eszközök sok időigényes munkától kímélhetik meg gazdáikat. Borsos áruk mellett a térfoglalásukat lassítja, hogy használatuknak a tágasabb szobák, zsebkendőnyinél jóval nagyobb gyepszőnyeg ad értelmet. 

A robotporszívók a jogszabályi lehatárolás alapján háztartási villamossági terméknek, a robotfűnyírók pedig gépeknek minősülnek, ezért eltérő rendelkezésekhez, szabványokhoz kell igazodniuk.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a robotporszívók hozzáférhető mozgó alkatrészeik lefogott forgórész mellett vagy felemelés után rövid időn belül leálltak. A tisztítandó felület határához, például lépcsőhöz érve megfordultak, és fennakadás nélkül működtek tovább. Az akkumulátorokat a cellák hőmérsékletét érzékelő eszközzel szerelték fel, a burkolat egyszer sem melegedett 45 °C fölé. 

A vizsgált készülékek tehát nem sérülés- vagy tűzveszélyesek.

A robotfűnyírók vágófelületeihez sem ujjal, sem kézzel nem lehet hozzáférni, a működés a megfelelő érzékelőknek köszönhetően egycentinyi megemelés, dőlés vagy borulás esetén leállt. A fél percen át tartó 20 kilogrammos terhelés nem okozott látható károsodást. A dokkolóegységek szigetelése, zárlat elleni védelme, melegedése is megfelelőnek bizonyult, egyik esetében sem merült fel az áramütés vagy a kigyulladás kockázata. A vizsgált termékek tételes listája a fogyasztóvédelmi portálon érthető el.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatosan új területekre terjeszti ki termékbiztonsági vizsgálatait. A kereskedelmi kínálatban megjelenő árucikkekhez igazodva korábban például az elektromos rollerek vagy párásítók ellenőrzését végeztettük el. Jövőre a tervek szerint a powerbankok és a kapszulás kávéfőzők kerülhetnek sorra.