Liberec városának közelében egy ember meghalt, miután leszakadt egy felvonó két kabinja közül az egyik. A második kabinban utazó 15 ember nem sérült meg. A Sky News szerint a baleset mindössze egy nappal azelőtt történt, hogy a felvonó egy tervezett kéthetes karbantartáson esett volna át.

A rendőrség és a mentőszolgálat munkatársait riasztották a helyszínre.

Martin Půta, a regionális önkormányzat vezetője elmondta, hogy a balesetben az első kabinban tartózkodó egyetlen személy, egy alkalmazott vesztette életét.

A második kabinban tartózkodók közül senki sem sérült meg.

A baleset körülményeit egyelőre vizsgálják. Jan Kučera, a Vasúti Felügyelet főfelügyelője hétfőn azt mondta, a vizsgálatok körülményesek lesznek, akár fél évet is igénybe vehetnek. Hozzátette, bár a baleset közvetlen oka kábelszakadás volt, ez önmagában nem lett volna elég ahhoz, hogy a kabin lezuhanjon a 30 méteres magasságból. 

A felvonót a cseh vasúttársaság üzemelteti, és a Ještěd-hegy csúcsára vezet, ahonnan Németországra és Lengyelországra nyílik kilátás.

Május végén az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó egyik fülkéje zuhant le. A balesetet túlélő kisfiú október végén térhetett vissza Olaszországba.