A tavalyi nyáron az Egyesült Államok több városában is tüntetéseket tartottak a sokszor halálos rendőri erőszak ellen, mely jóval nagyobb arányban érintette az ország fekete lakóit, mint a fehéreket. A fekete életek (is) számítanak (BLM) jelszavát hangoztató tüntetések azonban sokszor zavargásokba torkolltak.

Így történt ez a Wisconsin államában található Kenoshában is, miután 2020. augusztus 23-án a fegyvertelen Jacob Blake életét vesztette egy rendőri intézkedés során. A felháborodás hamarosan erőszakba fordult. Ez ellen kívánt fellépni az akkoriban 17 éves Kyle Rittenhouse, aki 30 kilométerre lakott és augusztus 25-én a városba érkezett egy AR 15 típusú fegyverrel.

Fotó: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tüntetések során aztán Rittenhouse két tüntetőt is meggyilkolt, egyet pedig megsebesített a kaotikus állapotok uralta városban. Alig egy órával később a fiatalember fel is adta magát a rendőrségen. A letartóztatott tinédzser novemberben azonban 2 millió dolláros óvadék ellenében szabadon távozhatott.

Egy évvel később, november elsején megkezdődött a széleskörű médiafigyelemmel kísért tárgyalás is az ügyben, mely a mai napon ért véget miután az esküdszék minden vádpont alól felmentette Rittenhouse-t – tudta meg a Reuters.

A felmentő ítéletet követően könnyen lehet, hogy ismét elszabadulnak az indulatok és zavargások törnek ki Kenoshában és más amerikai városokban is.