Az Európai Bizottság 2022. június 30-ig meghosszabbította és tovább bővítette az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel küzdő gazdasági szereplők működésének támogatására – közölte az uniós bizottság csütörtökön. A keret hatálya december 31-én járt volna le.

Az ideiglenes keretrendszer hatályának hat hónapos prolongálása lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy szükség esetén meghosszabbítsák támogatási programjaikat, hogy a válság által még mindig érintett vállalkozásokat ne fosszák meg hirtelen a szükséges támogatástól. 

A helyreállítás további gyorsítása érdekében az Európai Bizottság arról is döntött, újabb korlátozott időtartamra két új intézkedést vezet be, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsen a magánberuházási és fizetőképesség-támogatási intézkedésekhez.

Fotó: Shutterstock

A brüsszeli testület beruházástámogatási intézkedéseket vezetett be, amelyek a válság következtében elmaradt fejlesztések pótlásában segítik a tagállamokat.

A tagországok ösztönzőket teremthetnek a vállalatok által végrehajtott beruházásokhoz, és alkalmazhatják ezt az eszközt a zöld- és a digitális átállás felgyorsítására. Ez az eszköz 2022. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére. 

Az uniós bizottság emellett fizetőképességet támogató intézkedéseket is hozott. Céljuk, hogy magánforrásokat mozgósítsanak, és azokat a kis- és középvállalkozásokba – többek között az induló vállalkozásokba és kis méretű, közepes tőkeértékű vállalatokba – történő beruházások céljainak rendelkezésére bocsássák. A tagállamok garanciákat nyújthatnak magánközvetítőknek, ösztönzőket teremtve az ilyen típusú cégekbe történő befektetésre, és könnyebb hozzáférést biztosíthatnak a tőkefinanszírozáshoz. Ez az eszköz 2023. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére. 

Az Európai Bizottság 2020. március 19-én vezette be a keretrendszert, hogy bővítse a koronavírus-járvány elleni küzdelem szempontjából fontos termékek kutatásához, teszteléséhez és gyártásához, a munkahelyek védelméhez és a gazdaság megsegítéséhez nyújtható állami támogatási lehetőségeket. 

Hatályát később kiterjesztette a feltőkésítési támogatásokra és az alárendelt kölcsönt nyújtó támogatásokra, majd a mikro-, kis- és induló vállalkozások további támogatására és a magánberuházások ösztönzésére, és lehetővé tette a tagállamok számára, hogy átvállalják a válság által érintett vállalatok fedezetlen állandó költségeinek egy részét, illetve bizonyos visszafizetendő eszközök közvetlen vissza nem térítendő támogatásokká alakítását.