A negyedik hullámban az oltások mellett nagy jelentősége van a vírusellenes készítmények alkalmazásának. Ezt Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője mondta november 11-én a Magyar Tudomány Ünnepe Tudomány és Parlament című rendezvényén.

Keserű György először egy évvel ezelőtt, a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepén, a második hullámban hívta fel arra a figyelmet, hogy 

a vírusellenes szerek a betegség korai szakaszában, az első 7-10 napban még sikeresen csökkenthetik a súlyosabb, már kórházi kezelést kívánó állapotok kialakulását a Covid-19 betegségben. 

Ezután számos szakember és szervezet, köztük az MTA érvelt amellett, hogy a vírusellenes favipiravir gyógyszert ne csak a már kórházba került betegeknél lehessen alkalmazni. Az emberi erőforrások minisztere végül 2021 márciusában engedélyezte a háziorvosok számára, hogy felírják a favipiravirt a betegség korai szakaszában járó betegeknek.

A szolnoki Korona Patikába is megérkezett a favipiravir Fotó: Nagy Balázs / Új Néplap

Keserű György arról számolt be előadásában, hogy a harmadik hullámban már a favipiravir hazai változatát alkalmazták, amelynek itthoni gyártása addigra megvalósult. Ezeknek a kezeléseknek jelenleg zajlik a kiértékelése, de a korábbi klinikai tapasztalatok megerősítették, hogy 

a virális szerek valóban a betegség első szakaszában hatékonyak, ekkor lehet velük csökkenteni a kórházba kerülők számát.

A negyedik hullámmal kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi fázisban az oltások mellett nagy jelentősége van a vírusellenes készítmények alkalmazásának.

Magyarországon a favipiravir-ellátás biztosított, de vannak már új vírusellenes szerek is, amelyeket be lehetne vetni a hazai gyógyászatban. Ezekkel kapcsolatban a szakemberek jelenleg ajánlásokat fogalmaznak meg a döntéshozók számára.