Cseh üzletember szállna be az angol labdarúgó első osztályban (Premier League) szereplő West Ham Unitedbe. Daniel Křetínský a régió egyik leggazdagabb embere, vagyona nagyobb, mint Csányi Sándoré és Mészáros Lőrincé együttvéve. Sajtóhírek szerint annak a pénznek a segítségével vásárolná be magát a londoni futballklubba, amit az MVM-től kaphat Szlovákia második legnagyobb áramdisztribútorának kisebbségi tulajdonáért – írja a Telex.

Daniel Křetínský Fotó: AFP

A Křetínský tulajdonában felhalmozott portfólió két leghangsúlyosabbja a régió egyik legismertebb energetikai cége, az EPH 94 százalékos tulajdonrésze, valamint ő Csehország legjelentősebb futballklubjának, a Sparta Prahának az elnöke, valamint ő rendelkezik a klub részvényeinek 40 százalékával. Emellett számos nyugati érdekeltsége is van.

  • Övé a francia Le Monde 49 százaléka,
  • kisebbségi részesedései vannak a brit és a holland postában,
  • 40 százalékos tulajdonhányada van a 100 ezer főt alkalmazó, eredetileg német, de multinacionális, itthon is aktív Metro AG élelmiszerláncban,
  • de szívesen szállt be, majd részben szállt ki olyan nagy cégekbe is, amelyek a Covid miatt leértékelődtek, így a Foot Locker cipőláncba, a Macy’s, a Sainsbury’s vagy a spanyol Eroski, illetve a francia Casino cégekbe, ezekben az üzletekben sokszor a szlovák Patrik Tkáč volt a társa, akivel van egy VESA Equity nevű befektetőcége.

Az üzletember vagyonát jelenleg 4 milliárd dollárra becsülik. Cseh, szlovák, valamint magyar energetikai piaci hírek szerint Křetínský eurómilliárdos tranzakcióra készül a magyar állammal. Állítólag a második legnagyobb energetikai cégből, a zsolnai központú SSE-ből szállna ki, a vevő a magyar MVM lehet.