Másfél milliárd euró uniós befektetéstől eshet el Bosznia, ha az ellenségeskedő vezetők nem térnek vissza a párbeszédhez, és nem vezetnek be reformokat, mondta az bővítési biztosa szerdán a Reuters beszámolója szerint. Várhelyi Olivér konstruktív párbeszédre szólította fel az érintetteket.

Az 1992-1995-ös boszniai háború után Bosznia-Hercegovinát két régióra osztották, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska), valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. 

A két országrésznek saját kormánya és parlamentje, valamint intézményrendszere van, de az országrészek képviselői a szövetségi intézmények munkájában is részt vesznek.

Milorad Dodik, az ország háromtagú államelnökségének szerb tagja, aki évek óta a boszniai Szerb Köztársaság elszakadása mellett kampányol, azt mondta, hogy a boszniai szerbek kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is, ezzel pedig lényegében fel is számolják azokat.

Erre reagált Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, mikor azt mondta, hogy Boszniának vissza kell térnie a párbeszédhez, máskülönben komoly forrásoktól esik el.

Fotó: Ronald Wittek / AFP

„Van egy világos és hiteles európai perspektíva Bosznia-Hercegovina számára” – mondta egy sajtótájékoztatón, miután találkozott a boszniai nemzetiségek háromoldalú elnökségének tagjaival, illetve a központi kormány és az ellenzék vezetőivel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Boszniának az Európai Bizottság által meghatározott 14 kulcsfontosságú prioritási területtel kell foglalkoznia ahhoz, hogy az EU tagjelöltjévé válhasson.

A Republika Srpska entitás kivonása és az állami intézmények felszámolása még távolabb vinné Boszniát az uniós vívmányokhoz való igazodástól, és az egész ország számára megakasztaná a csatlakozás folyamatát 

mondta Várhelyi.

Konstruktív párbeszédre és politikai akaratra van szükségünk minden oldalról, hogy az uniós úton haladjunk előre

– emelte ki végül.