A koronavírus-járvány úgy tűnik Németországot is letarolja, ezért Jens Spahn egészségügyi miniszter már arról beszélt pénteken, hogy csak a közösségi kontaktok drámai csökkentése fékezheti meg a negyedik hullámot.

Minél erősebben lépünk a fékre, annál jobb

– mondta a politikus.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy már a légierő(Luftwaffe) is bekapcsolódik a koronavírus-járvány elleni védekezésbe, miközben pénteken ismét rekordot döntött az újonnan regisztrált fertőződések napi száma, és aggodalmat okoz a vírus Dél-Afrikában felbukkant új változata.

A Luftwaffe az ARD országos közszolgálati televízió jelentése szerint az Airbus A310 típusú MedEvac (Medical Evacuation, azaz egészségügyi kimenekítő) repülőgépével kapcsolódik be a védekezésbe. Ez a gép hat intenzív osztályos beteg és további 38 fekvőbeteg szállítására  alkalmas és péntek délután kezdi meg az első bevetést, amikor a bajorországi Memmingenből szállít súlyos állapotú fertőzötteket az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Münster-Osnabrück repülőtérre.

Mindez rávilágít a németországi járványhelyzet legfőbb jellegzetességére. Míg délen, főleg Bajorországban, és keleten, a volt NDK területén – vagyis azokban a tartományokban, amelyekben a szövetségi átlag alatt van az átoltottság – a kórházi kezelésre szoruló,  többnyire oltatlan fertőzöttek beáramlása helyenként már kezdi túlterhelni az egészségügyi ellátórendszert. 

Északon és a nyugati tartományok többségében viszont egyelőre nincs ellátási válság, az átoltottság pedig viszonylag magas.

Fotó: NurPhoto via AFP / Ying Tang

Az ország egészét nézve azonban a járvány negyedik hulláma továbbra is a meredeken felívelő szakaszban van. Ezt jelzi a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása, amely szerint az utóbbi 24 órában 76 414 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez bő 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 52 970-hez képest és új rekord, csaknem 500-zal több több a szerdán 75 961 esettel beállított előző csúcsnál.

Ezzel már 5 650 170-nél jár a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, miközben a vírus következtében 357-en vesztették életüket egy nap alatt, ami jelentős növekedés az egy héttel korábbi 201-hez képest. A koronavírus áldozatinak száma így már 100 476-nál jár.

A tartományi kormányok – melyek a járványvédelmi szabályok alakításáért és gyakorlati megvalósításáért is felelősek – egyelőre főleg az oltatlanok mozgásterének korlátozásával igyekeznek lassítani a járványt. A mindennapi élet egyre több területéről tiltják ki őket, Berlinben például szombattól csakis az alapellátást biztosító üzletekbe léphetnek be. 

Mindenkire egyformán vonatkozó korlátozásokat és lezárásokat csak néhány különösen súlyos déli és keleti járásban vezettek be.

Nehezíti a védekezést azonban az is, hogy november 24-vel megszűnt a kivételes jogrend, a szabályokat így csak a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megreformált változata alapján lehet alakítani. Ez a törvény nem teszi lehetővé teljes ágazatok – például az idegenforgalom, a vendéglátás, vagy a közoktatás – működésének általános és országos felfüggesztését, és éjszakai kijárási korlátozások bevezetését sem.

Az egyre pusztítóbb negyedik hullám hatására azonban a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok vezetőinek körében erősödő hajlandóság mutatkozik az úgynevezett kemény – mindenkire vonatkozó, országos, általános  – korlátozásokra, amelyeket eddig a tervezett koalíció legkisebb pártja, a liberálisok (FDP) nyomására vetettek el. Pénteken a szociáldemokraták (SPD) egyik társelnöke, Saskia Esken és a Zöldek egyik társelnöke, Annalena Baerbock is megjegyezte egy nyilatkozatában, hogy 

nem lehet kizárni szigorúbb intézkedéseket.

Az új kormány december elejére ütemezett megalakulásáig dolgozó ügyvezető kormány szerint előfordulhat, hogy tovább nehezítheti a védekezést a SARS-CoV-2 Dél-Afrikában felbukkant, B.1.1.529 jelzésű változata, amely az első adatok szerint fertőzőképesebb, mint a Németországban uralkodó delta variáns. Ezért Jens Spahn ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter pénteki közleménye szerint a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolják Dél-Afrikát. A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csakis német állampolgárokat szállíthatnak Dél-Afrikából Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek teljes oltással és nem mutatható ki szervezetükben a vírus.