A hét eleje némiképp meglepő adatokat hozott a koronavírus-járvány kapcsán közzétett statisztikákban. Míg péntekről hétfőre a kórházban ápoltak száma 6913-ról 7438-ra emelkedett, közben a lélegeztetőgépre szorulók száma 695-ről 538-ra csökkent.

Az Infostart írása szerint a két adat ellentétes irányú változása annak köszönhető, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság változtatott az adatszolgáltatási rendszeren.

Fotó: Komka Péter / MTI

Mint a portál kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont írta:

Az operatív törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről közölni kell adatokat. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).

Vagyis míg a pénteki adatok mind a kétféle lélegeztetést figyelembe vették, hétfőtől már csak az invazív lélegeztetésre szorulók száma található az adatokban.