Akár már jövő héten tetőzhet a járvány negyedik hulláma, a szakemberek november végére, december elejére várják – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Hozzátette, érdemi védettséget a vírussal szemben továbbra is csak az oltás jelent.

Újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be a miniszter, eszerint péntek éjféltől minden zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat,

továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, és az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

Ehhez hasonló intézkedéseket terveznek az államigazgatáson belül is – emelte ki a miniszter. Hozzátette, szombattól a tömegközlekedési eszközök mellett az üzletekben, bevásárlóközpontokban, levéltárakban, múzeumokban, színházakban és mozikban is kötelező. Kivételt képeznek az irodák és a sportolásra szolgáló helyiségek.

Az iskolák vezetőit felhatalmazzák, hogy döntsenek a maszkviselési szabályokról. 

Fotó: Kormányinfó

A miniszter tájékoztatása szerint jövő héten oltási akcióhetet hirdet a kormány, így

november 22. és 28. között a kórházi oltópontokon regisztráció nélkül bárki vehet fel oltást, 101 megyei és városi kórházban reggel 7-től este 7-ig várják majd azokat, akik szeretnék felvenni az oltást.

Ötféle vakcina áll majd rendelkezésre (a Szputnyik elfogyott).

A maximált benzinárakkal kapcsolatban a miniszter elmondta, szerdától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az árak mellett mobil laborokkal ellenőrzi az üzemanyagok minőségét is.

A kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést – erről döntött tegnap a kormány, így minden legfeljebb 10 főt foglalkoztató, négymilliárd forint alatti árbevétellel rendelkező cég élhet ezzel a lehetőséggel.

A VG kérdésére a miniszter elmondta, 10 orvost küldtek Szlovéniába, mivel ott komoly nehézségek vannak,

a jövő évi nyugdíjak emelésének kérdésében megvárja a kormány a jegybank jövő évi inflációs jelentését, amelyet előreláthatóan december 14-én mutatnak be.

Az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, a fővárosnak nincs jogalapja a rendezvény megvétózására.

A miniszter véleménye szerint fejeknek kell hullania, ha időben vagy költségekben csúsznak az atlétikai stadion építésében.