Idén is elkészítette az év legjobb, illetve legkevésbé kedvelt vállalata után kutató felmérését a Yahoo Finance. A pozitív elismerést 2021-ben a Microsoft kapta, a cég részvényárfolyama december 16-án 53 százalékos emelkedést mutatott. A Facebook, illetve mostanra már Meta ehhez képest rendesen leszerepelt a vizsgálaton. Összesen 1541-en töltötték ki a kérdőívet, nyolc százalékuk értett egyet abban, hogy 

az említett vállalat a legidegesítőbb a többihez képest 

– írja az Index.

Fotó: Shutterstock

A válaszadók egyébként két táborra szakadtak. 

Egy részük szerint a Facebookon túl erős cenzúra létezik, ami korlátozza a szólásszabadságot. A csapat másik fele ezzel szemben azt sérelmezi, hogy a cég semmit sem tesz az álhírek terjedése ellen, ami a koronavírus időszakában igencsak nagy aggodalomra ad okot.

A márka imázsán egyébként az sem segített, amikor egy volt munkavállalójuk, Frances Haugen dokumentumokkal tudta igazolni, hogy a Facebook saját VIP-listát vezet, a rajta szereplő hírességek és politikusak pedig merőben más bánásmódban részesülnek a platformon, ami moderálási irányelveket illeti.

Korábban a VG is írt arról, hogy a Facebook saját kutatása részletesen kifejti, hogy szabályai hogyan kedveznek az eliteknek, platformjai negatív hatással vannak a tinédzserek mentális egészségére, hogy az algoritmus dühössé tette a felhasználókat, illetve a drogkartellek és az embercsempészek nyíltan használják a Facebookot.