Péntek reggel újabb videót tett közzé az Anonymusként ismert álarcos alak. A hangfelvételen a III. kerületi Mocsárosdűlő beépítéséről van szó. Arról az észak-budai telekegyüttesről, amelyen tervezett erdők mellett védett és védelemre érdemes természeti területek is vannak – írja az Origo.

A Mocsárosdűlővel kapcsolatban most az a mondás, hogy ez a része beépülhet, és olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni

 – mondta a felvételen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója a III. kerületi zöldterületről, arra utalva, hogy ennyi lehet a felhúzott ingatlanok felületének nagysága az emeleteket is beleszámítva. A területet 14 hektárnyira – 140 ezer négyzetméterre – becsülte. 

A cikk szerint az egyeztetés 2021. május 5-én zajlott a fővárosi vagyonkezelő Attila úti épületében. Erről a tárgyalásról az álarcos alak már korábban is küldött részleteket. A megbeszélésen Barts Balázs mellett jelen volt a vagyonkezelő egy másik munkatársa, Gansperger Gyula, Berki Zsolt és további három befektető, akik a Rahimkulov család érdekeit képviselték. 

Fotó: Shutterstock

Az üzletemberek arról érdeklődtek, hogy építési szempontból milyen övezet jön létre a Mocsárosdűlőre tervezett fejlesztéssel, Barts pedig rugalmasnak mutatkozott. „Most csináljuk a tervét még TSZT-szinten is” – válaszolta. A TSZT rövidítés településszerkezeti tervet takar, amelynek célja általában a településszerkezet és a terület felhasználhatóságának meghatározása.

Az Origo beszámolója szerint a befektetők arra is kíváncsiak voltak, hogy lakónegyed épülhet-e a területen. 

Az Óbudai Egyetem már kinézte magának, hogy campust csináljon 

– közölte a vagyonkezelő vezetője. A terveket ismertetve kifejtette, a városrészen egy tavat szeretnének létesíteni, és azt is megemlítette, hogy a Mocsárosdűlő területe majdnem akkora, mint a Városliget.

„Itt nagy valószínűséggel azt fogom képviselni, hogy ne pénzért adjuk el az ingatlanokat, hanem épületet kérjünk érte”

 – mondta a vagyonkezelő vezetője tárgyalópartnereinek, hozzátéve, a területen 1100 lakást lehet felhúzni, és 

mondjuk 150 lakást kérne cserébe.

Megvan a deal

„Ütemekben csináljuk, ha az első 200 lakásra van építési engedély, akkor építsd fel, és adjál érte 25 lakást. Ha az teljesen kóser, akkor mehetünk tovább a következő ütemre” – mondta Barts, megjegyezve, akkor nem eladta az ezüstöt, hanem beváltotta. 

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Bartscsot arról is kérdezték, hogy mikor tervezi nyélbe ütni az üzletet. Arra a közbevetésre, hogy ez megtörténhet-e még az idén, a vagyonkezelő vezetője közölte: „Nem. Azért az nem jó, hogy ha az ember mind a négy lányát egyszerre akarja kiházasítani, mert túl nagy a kínálat és kevés a kereslet.” Hozzátette: „A projekthez szükséges mennyiségű pénzzel kevesen rendelkeznek a magyar piacon.”

A következő beszélgetésrészletben az egyik tárgyalófél felvetette, hogy a III. kerület nem szeretne több lakást a területen. Erre Berki Zsolt, az úgynevezett jutalékos rendszer kulcsszereplője közbeszólt: „Szeretni fog.” Barts pedig úgy fogalmazott: „Itt egymás kezébe csaptunk.” 

Kifejtette: a III. kerület ugyan nem szeretne több lakást, mert azzal kommunális fejlesztés jár, iparűzésiadó-bevétel viszont nem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy tekintettel arra, ez egy parkos, Városliget-jellegű rész, egy vegyes funkciójú terület, „itt a Kiss Lacival megvan a deal (utalva a kerület polgármesterére – a szerk.), hogy itt lehet lakás”. 

A vagyonkezelő vezetője az egyeztetésen végül ismertette partnereivel a főbb számokat, mint mondta, ha az úgynevezett „A” változattal számolnak, akkor 344 ezer négyzetméternyi új többszintes ingatlan épülhet a területen. 

A főváros nem beépíti a Mocsárosdűlőt, hanem megvédte a beépítéstől azzal, hogy hetven százalékkal csökkentette a terület beépíthetőségét 

– közölte Karácspny Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. Hozzátette, a terület beépíthetőségének csökkentésével az a cél, hogy a Mocsárosdűlő nagy része megmaradhasson természetes állapotában, és „erről alapos írások is születtek”, amelyek több honlapon is olvashatók.

Korábban a VG is beszámolt a Városháza tervezett eladásáról szóló hírekről, a főpolgármester tagadtahogy vevőt keresnének Budapest egyik legértékesebb ingatlanára. Később egy másik hangfelvétel is kikerült, amely tucat olyan ingatlanról számolt be, amelyeket feltételezések szerint a főváros szintén értékesítene.