Nagy valószínűséggel a százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kentuckyban

– közölte az államra péntek éjjel lecsapó tornádó kapcsán Andy Beshear, Kentucky kormányzója, miközben Joe Biden amerikai elnök szombaton jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését az államban, ahol legalább 78 halálos áldozatról tudnak. A tornádó ráadásul nem csupán Kentuckyban, hanem összesen hat államban végzett pusztítást.

Biden elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok mindenben támogassák a tagállami hatóságok mentési munkálatait. "Megígérem önöknek, hogy amire csak szükségük van, a szövetségi kormány megoldást fog találni arra, hogy megkapják" – közölte az elnök a delaware-i Wilmingtonban. Biden hozzátette, hogy a csapás idején nincsenek demokraták vagy republikánusok csak amerikaiak és feleségével Jillel imádkozni fog az áldozatokért.

Az elnök szerint ez az Egyesült Államok történetének legnagyobb tornádószerencsétlensége, egy tragédia, amiben még nem tudni pontosan hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek.

Fotó: Gunnar Word / AFP

Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszott a klímaváltozás a katasztrófában, azt válaszolta, hogy megbízza a környezetvédelmi hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána a kérdésnek, ugyanakkor kiemelte, hogy foglalkozni kell a tornádóriasztások kérdésével is. Meteorológiai szakértők szerint az mindenképpen szokatlan, hogy a hidegebb hónapokban keletkezzenek ilyen időjárási jelenségek.

A Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több, mint tízezer lakost számláló Mayfield városka szenvedte el a legnagyobb pusztítást. A városban károkat szenvedett a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt sokan életüket vesztették.

Beshear szerint a mayfieldi üzemben nagyjából 110-en dolgozhattak a történtek idején, mintegy negyven munkást ki tudtak menekíteni. Úgy fogalmazott, csoda lenne, ha még valakit élve találnának a romok alatt. 

Semmihez sem mérhető a pusztítás, egyszerűen képtelen vagyok szavakba ölteni

– fogalmazott.

Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, ahol legalább két ember meghalt és öt megsérült, amikor az egyik tornádó megrongálta egy idősotthon tetejét Monette városkában.

Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. James Whiteford, a helyi tűzoltóság parancsnoka szerint szombat délutánig 45 embert tudtak kimenteni a romok alól, de még többen rekedhettek a törmelék alatt.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szombaton beszélt a heves viharok sújtotta Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri és Tennessee államok kormányzóival részvétét nyilvánítva az áldozatok miatt és gyors, szövetségi segítséget ígérve. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) mentőcsapatokat, ivóvizet és más szükséges készleteket küld az érintett államoknak.