Joachim Nagel lesz a Bundesbank új elnöke, aki Jens Weidmannt követi – közölte Christian Lindner német pénzügyminiszter hétfőn Twitter oldalán.

Olaf Scholz kancellár és én Joachim Nagelt jelöljük a Bundesbank élére

– írta Lindner.

Tekintettel az inflációs kockázatokra, a stabilitás-orientált monetáris politika jelentősége növekszik... Ő (Nagel) egy tapasztalt ember, aki biztosítja majd a Bundesbank politikájának következetességét és folytonosságát

– áll a német pénzügyminiszter bejegyzésében.

A most 55 éves Nagel korábban 17 évig dolgozott a német jegybanknál, ebből 6 évig a Bundesbank igazgatótanácsának tagja volt. 2016-ban otthagyta a Bundesbankot, és a német KfW állami fejlesztési bankhoz ment dolgozni. 2020 óta Nagel a svájci bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) banki osztályát vezette.

Joachim Nagel Fotó: Arne Dedert / AFP

Elődje, Jens Weidmann október 20-án jelentette be, hogy személyes okok miatt hat évvel megbízatásának lejárta előtt, az idei év végén távozik posztjáról. Ezzel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott, hogy "mintegy tíz év szolgálat megfelelő időszak ahhoz, hogy új fejezetet nyissak a Bundesbank és magam számára". Elemzők szerint távozásának tényleges oka, hogy új összetételű német kormány jön létre.

Jens Weidmann 2011 májusa óta vezeti a Bundesbankot, 2019 áprilisában járt le előző megbízatása, amit további nyolc évvel meghosszabbítottak. Weidmann, aki közismert héja, tagja az Európai Központi Bank (EKB) kormányzó testületének, ahol szkeptikus, sőt olykor ellenséges volt a tanács túlnyomó többsége által támogatott stimuláló gazdaságpolitikával szemben.

Weidmann többször szóba került a 2019-ben posztjáról távozó Mario Draghi utódjaként, de rigorózus monetáris politikai nézetei miatt az euróövezet déli tagállamai ellenségesek voltak vele szemben, és a posztot végül Christine Lagarde volt francia pénzügyminiszter kapta meg, aki korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója volt.