Az elveszített szövetségi parlamenti választás után február elejére ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnépszerűbb politikai erő Németországban, írja az MTI az ARD országos közszolgálati televízió felmérése alapján. 

A köztelevízió csütörtök késő esti híradójában ismertetett adatok szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága egy hónap alatt négy százalékponttal emelkedett, az SPD-é négy százalékponttal süllyedt, így ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, az ellenzéki CDU/CSU a szavazatok 27 százalékát szerezné meg. A második helyen a legnagyobb kormánypárt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) végezne 22 százalékkal.

Az 1997 óta havonta készített Deutschlandtrend-felmérés új adatai alapján a német választók a kezdeti lelkesedés után kritikusan viszonyulnak a decemberben hivatalba lépett szövetségi kormányhoz.

Többségük, 57 százalékuk kevéssé vagy egyáltalán nem elégedett a Scholz-kormány munkájával. Ez 20 százalékpontos emelkedés január elejéhez képest.

Fotó: Kay Nietfeld / AFP

A többi párt esetében érdemi változásnem történt: a kormányoldalon a Zöldek változatlanul 16 százalékon állnak, a liberális Szabad Demokrata Párt (FPD) támogatottsága egy százalékponttal 10 százalékra csökkent. A Bundestag ellenzéki oldalán a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékpontos erősödés után 12 százalékon áll, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékon stagnál.

Ugyanakkor több vezető politikus személyes támogatottsága jelentősen változott. Az ország legnépszerűbb politikusa, az SPD-s Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter munkájával elégedettek aránya egy hónap alatt hét százalékponttal süllyedt, 59 százalékra. 

A kancellár, Olaf Scholz népszerűségi mutatója 17 százalékponttal zuhant 43 százalékra. A szociáldemokrata politikus így a negyedik helyen áll a rangsorban.

A koalíciós partnerek vezetőinek többsége is kevésbé népszerű, mint az év elején. Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP elnöke hat százalékpontos gyengülés után 43 százalékon áll. Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter, a Zöldek volt társelnöke – aki január végén búcsúzott a társelnöki tisztségtől, mert a párt szabályai alapján nem egyeztethető össze a miniszteri tisztséggel – kilenc százalékpontos gyengüléssel 39 százalékon áll. A januárban megválasztott új CDU-elnök, Friedrich Merz népszerűsége viszont öt százalékponttal 37 százalékra emelkedett.