Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények miatt – jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház. 

Ha jelen lenne, „az amerikai diplomáciai képviselet úgy kezelné ezeket a játékokat, mintha a Kína által a Hszincsiang-Ujgur tartományban elkövetett nyilvánvaló emberi jogsértések és kegyetlenkedések ellenére mi sem történne. Márpedig ezt egyszerűen nem tehetjük” – hangsúlyozta Jen Psaki szóvivő.

Fotó: Shutterstock

A bojkott miatt az Egyesült Államok kormányzatának egyetlen képviselője sem vesz részt az olimpiai és paralimpiai játékokon, de az amerikai sportolók indulnak a versenyeken. 

Az Egyesült Államok csapata a teljes támogatásunkat bírja. Száz százalékban mögöttük állunk, miközben itthonról szurkolunk nekik 

– tette hozzá Jen Psaki. 

Több emberi jogi szervezet azzal vádolja Pekinget, hogy legalább egymillió muszlimot internáltak Hszincsiang-Ujgur tartományban átnevelőtáborokba. 

Kína már előre figyelmeztette Washingtont: ha korlátozó döntéseket hoz az olimpiával kapcsolatban, Peking ellenintézkedésekkel fog reagálni.