A csütörtöki európai uniós csúcstalálkozó az ukrán határok sérthetetlenségét fogja hangsúlyozni, és megerősíti, hogy Ukrajna területi épségét, határait tiszteletben kell tartani – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Brüsszelben csütörtökön.

Orosz katonák tízezrei sorakoznak, nagyszabású offenzívától tartanak

Ukrajna orosz támadástól tart, Moszkva szerint Kijev és az Egyesült Államok destabilizálja a kelet-ukrajnai térséget.

Fotó: Kenzo Tribouillard

Az uniós tagországok állam- és kormányfői találkozójára érkezve, újságíróknak nyilatkozva Scholz kijelentette: nagyon nehéz helyzet alakult ki az Ukrajna és Oroszország közötti határon, az EU-csúcs egyértelmű jelzést küld Oroszországnak az ukrajnai konfliktust illetően.

Putyin: Ukrajna a Nyugat beleegyezésével élezi a konfliktust

Az orosz elnök Kijev hallgatólagos támogatásával vádolta a Nyugatot.

„Ismét hangsúlyozni fogjuk, hogy az ukrán határ sérthetetlensége az európai béke egyik záloga, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a sérthetetlenség valóban megmaradjon” – fogalmazott a német kancellár.

Az európai uniós tagállamok vezetőinek A ma (csütörtökön) elkezdődött brüsszeli csúcstalálkozójának középpontjában korábbi hivatalos közlések szerint a koronavírus-járvány visszaszorítása, az energiaárak emelkedése, a migráció külső aspektusai, valamint az orosz-ukrán határon kialakult feszültség áll.

Továbbra is orosz támadástól tartanak, a Kreml tagad

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette: Moszkva súlyos árat fizetne egy Ukrajna elleni agresszió esetén.