Horogkereszteket mázoltak több New York-i látványosság, így egyebek között a városháza és a világhíres, Wall Street-i támadó bika szobrára.

A tettesről videófelvétel készült, a helyi rendőrség nyomozást indított, illetve körözést adott ki. A New York-i városi rendőrség szerint az elmúlt két hétben Manhattanben legalább három hasonló vandalizmus történt. A rendőrök feltételezése szerint valamennyi ugyanahhoz a személyhez köthető. A hatóságok most a lakosság közreműködését kérik az elkövető pontos azonosításához. 

A biztonsági kamerák felvételei szerint fehér bőrű, bicegő férfi a tettes.

A The New York Times értesülései szerint egy James nevű, 39 éves hajléktalan férfit vádolnak.

December 3-án az elkövető három szvasztikát rajzolt egy belvárosi építkezési területen, december 13-án pedig ugyanazt a férfit egy térfigyelő kamera lencsevégre kapta, amint az antiszemitizmus egyik szimbólumát egy oszlopra mázolja a New York-i városháza metróállomásának közelében, majd elmenekül a helyszínről. December 14-én a férfi a Wall Street bronz bikaszobrára festett horogkeresztet, de ezúttal is kereket oldott.

Fotó: William Volcov / AFP

A városi rendőrség gyűlöletbűncselekményekben illetékes különleges nyomozói csoportja indított vizsgálatot az ügyben.

Twitter-üzenetében Bill de Blasio polgármester ígéretet tett a bűnöző felelősségre vonására. 

Ez bárhol felháborodást keltene városunkban, de különösen émelyítő, hogy éppen annál az épületnél történik, ahol az emberek  érdekében dolgoznak

írta.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója közleményben ítélte el a vandalizmust. 

Elképesztőnek és undorítónak tartom, hogy horogkeresztet mázoltak a Brooklyn Bridge - City Hall metróállomás falára. New York utcáin senkinek sem szabadna félnie a gyűlölettől, az elvakultságtól és az antiszemitizmustól

húzta alá, egyben közölte, hogy utasítást adott New York állam rendőrségének, hogy nyújtson segítséget a nyomozásban.

A New York-i rendvédelmi hatóságok szerint a gyűlöletbűncselekmények aránya jelentősen, 91,6 százalékkal megugrott a tavalyi évhez képest. 

Ugyanakkor az egyéb erőszakos bűncselekmények száma is meredeken emelkedik.