Az októberi bejelentésnek megfelelően Karikó Katalin kutatóbiológus kapta az idei Bolyai-díjat, amely a magyar tudományos élet egyik legfontosabb, tudományos diszciplínákon átívelő elismerése. Az elismerést a korábbi évekhez hasonlóan az idén is ünnepélyes keretek között adta át a Magyar Tudományos Akadémia épületében Áder János köztársasági elnök december 17-én. 

A Bolyai-díj a magyar tudományos élet egyik legfontosabb, tudományos diszciplínákon átívelő elismerése. A díj személyes átvételére ünnepélyes körülmények között, a köztársasági elnök, a Bolyai Díj Alapítvány vezetői, valamint a korábbi években Bolyai-díjjal kitüntetett tudósok jelenlétében került sor.

Áder János köztársasági elnök adta át a Bolyai-díjat Karikó Katalinnak 2021. december 17-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az 1998-ban Karsai Béla, Lantos Csaba, Dr. Somody Imre, Somody Imréné és Várkonyi Attila alapítók, valamint Alexander Brody csatlakozó alapító által alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget.

A díjazottat szintén méltatta beszédében Áder János köztársasági elnök, aki elmondta, hogy egy kutató életében számos kudarcon keresztül vezet az út ahhoz a sikerhez, amit Karikó Katalin elért. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, büszkénk lehetünk honfitársunkra, aki Magyarországról jutott el a szakma élvonalába. A díj átvételekor Karikó Katalin kiemelte: megtiszteltetés neki, hogy országunk legrangosabb tudományos elismerését megkaphatta, s ezáltal a Bolyai-díjjal kitüntetett tudósok körébe kerülhetett.