Enyhülnek a korlátozó intézkedések Szlovákiában. Már csak éjszakára érvényes a kijárási tilalom 

– számolt be róla az Új Szó.

A kormány döntése értelmében december 17. péntektől 

a kijárási korlátozás este nyolctól hajnali ötig fog tartani.

Ez alól csak a munkába, az egészségügyi ellátásért történő út jelent kivételt. Utazhat az is, akinek közeli személyről szükséges gondoskodnia, vagy külföldre kell kiutaznia.

Fotó: PETER LAZAR / AFP

A keddi határozat értelmében mégis lehetséges, hogy a családok meglátogathassák egymást karácsonykor. Milan Krajniak munkaügyi miniszter még hétfőn bocsánatot kért az emberektől azért a káoszért, amelyet a korlátozás körüli hírek okoztak. Ez azért is nagy szó, mert a néhány nappal ezelőtti információk szerint büntetés járt volna érte.

Kijelentette: a kormány úgy fogja megváltoztatni az intézkedéseket, hogy a családok találkozhassanak a közeli rokonaikkal, és így is lett, ez nem minősül tiltottnak. Ugyanakkor a látogatás előtt a tesztelés erősen ajánlott.

Két évtizede nem látott Szlovákiában

Mióta Szlovákia euróban fizet, ekkora infláció nem volt. A várakozásokat meghaladóan gyorsult az infláció északi szomszédunknál novemberben, az éves áremelkedés még sose volt ilyen gyors, mióta Szlovákia 2009. január 1-én belépett az euróövezetbe. Az országban versenyt futnak a bérek az inflációval. A pénzromlás üteme 17 éve nem volt olyan magas mint napjainkban.