A Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója és felesége, Priscilla Chan filantróp tevékenységét irányító vállalat 3,4 milliárd dollárt költ az emberi egészség előmozdítására a következő 10-15 évben jelentette be a szervezet szóvivője, Jeff McGregor kedden.

A Chan Zuckerberg Initiative (CZI) nevű kezdeményezés új erőfeszítésének célja, hogy megvizsgálja és kielemezze az emberi test biológiai folyamatait.

A kezdeményezés célja, hogy az évszázad végéig minden betegség gyógyíthatóvá, megelőzhetővé vagy kezelhetővé váljon.

A CZI jelezte, hogy a következő tíz évben az ezt elősegítő kutatások, intézmények és technológiák létrehozásán fog dolgozni.

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla ChanFotó: WU XIAOLING

Jeff MacGregor szóvivő elmondta, hogy tizenöt éven keresztül, összesen 500 millió dollárt fordítanak arra, hogy a Harvard Egyetemen egy mesterséges intelligenciával foglalkozó intézményt hozzanak létre, amelyet Zuckerberg édesanyjáról, Karen Kempner Zuckerbergről neveznek el. 

Új, orvosbiológiai képalkotó intézetet is létrehoznak 600-900 millió dollárból. Egymilliárd dollárt kap a Chan Zuckerberg Biohub Network, amelynek célja, hogy összefogja a tudományos intézményeket a nagy volumenű tudományos kihívások megoldása érdekében. Ezen kívül tíz éven keresztül, összesen 800 millió dollár és egymilliárd dollár közötti összeget juttatnak a Chan Zuckerberg Biohubnak, amely a betegségek kezeléséhez szükséges technológiák kifejlesztésével foglalkozik majd.