A rezsicsökkentéshez hasonlóan a benzinárak befagyasztását is bírálta az utóbbi hetekben Márki-Zay Péter. A Mediaworks Hírcentruma összefoglalta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének ezzel kapcsolatos elképzeléseit. 

Márki-Zay októberben, a miniszterelnök-jelöltek vitáján már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak.

„Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, 

mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba” – fejtegette a HVG által szervezett, Dobrev Klárával folytatott vitán. 

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Márki-Zay az RTL Klub által szervezett műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is 

„Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöld gazdaságot akar és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. 

És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek” – jelentette ki.

Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni

 – ezt már a Blikknek adott interjúban fejtegette Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelöltet a lap arról kérdezte, mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével, ha kormányt alakíthatna jövőre. A politikus erre azt mondta, nem tartja megoldásnak az üzemanyagárak befagyasztását. Majd azt mondta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”. Miközben tehát Márki-Zay azt javasolja az embereknek, hogy vegyenek kisebb autót, nagycsaládosként maga is igénybe vette a kormány autótámogatási kedvezményét és nagy autót vásárolt. 

Magyarország sokadik a sorban, ahol maximálták az üzemanyagárat

Franciaországban, Portugáliában és Horvátországban is befagyasztották a benzin és a gázolaj árát.