Következetesen kerüli a telekommunikáció legmodernebb vívmányainak, többek között a Bluetooth-fejhallgatók használatát Kamara Harris. A The Verge cikke rámutat arra, hogy az, ami egy átlag felhasználónál túlzott paranoia lenne, egy ilyen fontos pozíciót betöltő személy esetében már indokolt elővigyázatosság.

Az amerikai alelnök AirPodsszal és a Bluetooth-fejhallgatók használatával szembeni fóbiáját a televíziós szereplései is megerősítették, ugyanis a füléből kilógó, vagy kezében szorongatott drótok többször is láthatóvá váltak.

Fotó: JIM WATSON

Az óvatosság egy ilyen kulcspozícióban lévő ember esetében több mint indokolt. A The Verge által megszólaltatott biztonsági szakértők szerint a Bluetooth számos sebezhetőséggel rendelkezik, amelyet rossz szándékú hackerek akár ki is használhatnak.

A CVE által elkészített hibalista 459 múltbéli, vagy jelenlegi sebezhetőséget tartalmaz a rendszerrel kapcsolatosan.

Többségük a Bluetooth-protokoll működésére vezethető vissza. Ha be van kapcsolva, a Bluetooth folyamatosan jelet sugároz. Bár egyszerűen kikapcsolhatjuk, bizonyos esetekben a támadó egy, a felhasználó által már megbízhatónak tartott eszköznek adhatja ki magát, és rácsatlakozhat a telefonra.

Bár a támadás összetettsége miatt igen kicsi az esélye, hogy a hétköznapi embereket tucatjával támadnák ezzel a módszerrel, olyan fontos pozíciókban lévő személyek esetében, mint az Egyesült Államok alelnöke, a támadóknak már megéri a befektetett idő és energia.

Bár Harris ragaszkodása a hagyományos technológiákhoz teljesen indokolt, a vezeték nélküli eszközök a mindennapi digitális eszközhasználat során alapvető biztonsági lépések alkalmazása mellett gond nélkül használhatóak az elnöki- és alelnöki pályafutásban nem gondolkodó felhasználók számára.

Nem az alelnök fejhallgatója az első eszköz, amelyre a Biden beiktatása óta nagy figyelem hárul. Év elején az elnök Peloton szobakerékpárját tartották kiberbiztonsági kockázatnak.