A vádirat lényege szerint a vádlottat, egy 23 éves férfit 2018 nyarán bízta meg két ismeretlen férfi, hogy nyisson egy forint alapú számlát, amelyre internetes okosságokból származó összegek érkeznek majd, cserébe jutalékot ígértek. A vádlott a kérést teljesítette, és megnyitotta a számlát úgy, hogy a megbízók által megadott mobiltelefonszámot jelölte meg a bankban sajátjaként.

Ezután az ismeretlenek a számla felhasználásával több megtévesztő hirdetést adtak fel magyarországi apróhirdetési oldalakon: motorcsónakot, merevfalú medencét, mobilházat és lakókocsit hirdetve csalárd módon. 

Az ismeretlen társak több mint 2 millió forintot csaltak ki 11 sértettől. 

A vádlott a számlára érkező összegeket felvette és átadta a társainak, ezzel járulva hozzá a bűncselekményből származó eredetének leplezéséhez. A férfi ezért több mint 100 ezer forint jutalékot kapott.

Fotó: Shutterstock

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalást mellőzve – büntetővégzésben szabjon ki a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést, valamint rendelje el pártfogó felügyeletét.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy az is bűncselekménynek tekinthető, ha valaki ismeretlen személy kérésére bankszámlát nyit, és az arra érkező, tisztázatlan eredetű, törvénysértő forrásból származó összegeket átadja az ismeretlennek.